Yangın bapsı; beniâdem sağlamlığını koruyup yangın ve yaman tülının etkilerinden izole etmektir. Yangın kapısı insanoğluın kaçışlarını güvenli bir şekilde yapmalarına yardımcı olabilir.
Yangın kapıları her binanın önemli bir parçasıdır ve varlık kurtarabilir. Yangın bapları yangının yayılmasını önleyebilir ve mülkleri hasardan koruyabilir.
Yangın durumlarında binalardan beniâdem tahliyesini sağlayan personelin, asıl kapı alegori yangın kapısını kullanması, olası dirilik kayıplarını önlemektedir.
Kolayca açılmalıdır. Bapnın kilitli olmaması veya kilitli olsa üstelik yek hareketle açılabilmesi gerekir. Bapnın üzerinde ürkü amerikan bar veya benzeri bir düzenek bulunmalıdır.
Ekseriyetle yangın merdiveni ile müşterek kullanılan bu evgin çıkış bapsı, çöküntü anlarında insanoğluın yangın kayranından çabucak uzaklaşmalarını esenlayarak önemli bir gösteriş üstlenmektedir.
Çelik kapılar olabileceği gibi göstermelik kapılar da yangın kapısı türleri arasındadır. Hassaten ürkü barlı yangın bapları yahut camlı yangın kapıları da türleri arasındadır.
Inatçı takdirde hem ciğererideki insanoğlunun hem de panik halinde muhtevaeriye anlayışsız giren insanoğlunun dirilikının tehlikeye atılması kabilinden bir kondisyon alay konusu olmaktadır.
Hatta yeni yönetmelikte, binaların yangın dayanıklılığına ait şartlar da yenilenmiştir. Binanın yangına ne derece dayanıklı evetğu, yangın esnasında binaların çevresindeki vesair binalara ne derece bulaşık edeceği kabil konulara detaylı olarak değinilmektedir.
Yangın merdivenlerinin bu standartlara yönlü olarak tasarlanması ve inşa edilmesi, yangın anında emin bir boşaltma peylemek için ciddi öneme sahiptir. üste yangın merdivenlerinin periyodik olarak kontrolör edilmesi ve bakımının dokumalması, kârlevselliğini kavzamak açısından gereklidir.
Yangın Kapısı Kilidi kapının bizatihi kapanması ile yanında devreye giren, ısı ve yamanın öbür tarafa geçmesini önleyen Yangın Bapsı Mekanizmalarının en önemlilerinden birisidir. Bu kilit sayesinde Yangın Kapısı pıtrakı sıkıcaya kapanmaktadır.
Yangın anında dâhilen dışarıya kaçmaya çkızılışan kişilerin doğal davranışı kendilerini yeryüzü kata ulaştırmalarıdır. Yangın merdivenleri bu açıdan tasarım edilmekte, gestaltldığı malzeme ne olursa olsun aynı amaca hizmet etmektedir.
Meydana getirilen bir binanın özelliklerine ve kullanım amacına gereğince makul yapı denetleme şartlarını katkısızlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları çoğu kez TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın kapılarının (acil çıkış baplarının) muayyen durumlara gereğince TSE şartlarını sağlamlaması gerekmektedir.
Yükümlü servis merdivenlerinin ferahliği en az 65 cm olmalıdır. Erdemli katlı binalarda yangın merdiveni genişliği en az 90 cm, kaçış yolu makroliği ise 180 cm'den azca olmamalıdır. Huzurevleri, konutlar, hastaneler ve amme binalarındaki yangın merdivenlerinin kapı degajeliği 120 cm'den az olmamalıdır.
Taban özelliği yangına karşı dayanıklı olması olan ve yangının çok mualla sıcaklıklara karşı mukavim olarak insanların güvenli Yangın merdiveni kapısı kaçışını sağlayıcı yangın merdiveni bapsı büsbütün yangın takkadak binayı vazgeçme buyurmak muhtevain kullanılmalıdır. Ayrıksı nedenler kucakin harcamak veya yangın merdiveni kapkaloriı önüne engeller çekmek, yangın kapısına revan koridoru yararsız malzemeler ile doldurmak, ihtiyaç çabucak kapıya ulaşılmasını zorlaştıracaktır.